România, Bulgaria și Serbia, pregătite să ÎNCHIDĂ GRANIȚELE pentru refugiați. Ponta: „Dacă sunt țări care își fac ziduri, atunci avem dreptul să ne apărăm”

Publicat: 24/10/2015, 20:04

Bulgaria, Serbia și România sunt pregătite să-și închidă frontierele dacă Germania și Austria vor face acest lucru pentru a bloca accesul refugiaților, a anunțat premierul Bulgariei, Boiko Borisov, la finalul întâlnirii de la Sofia cu omologii săi român și sârb, Victor Ponta și Aleksandar Vucic, trilaterală cunoscută ca „Grupul de la Craiova”.

„Noi, cele trei țări, suntem pregătite, dacă Germania și Austria își închid frontierele, să nu ne lăsăm țările să devină zone-tampon. Vom fi pregătiți să închidem frontierele”, a spus șeful guvernului bulgar.

Victor Ponta a susținut poziția, comentând că „o soluție bună” în cazul crizei refugiaților este comună a întregii Europe, însă dacă acest lucru nu e posibil trebuie „să ne apărăm”.

„Eu vreau doar să arăt că o poziție comună a celor trei țări, o poziție pe care noi ne-am coordonat-o în cursul întâlnirii de astăzi, este exact în sensul celor spuse de Boiko. Ne facem datoria și suntem solidari cu întraga Europă, însă responsabilitatea nu poate fi doar a unor state și alte țări nu au responsabilitate. Asta nu se poate și nu funcționează. Dacă sunt țări care își închid granițele și își fac ziduri, atunci avem dreptul să ne apărăm în egală măsură”, a spus șeful Guvernului.

Ponta a adăugat că este nevoie de o strategie comună a României, Bulgariei și Serbiei deoarece „reprezintă poarta de intrare în Europa din această zonă

„Și atunci noi trebuie să fim împreună și, doi, să fim împreună cu toate celelalte țări europene. Dacă cineva, după România, Bulgaria, Serbia, pune altă poartă, sigur că și noi trebuie să ne reconsiderăm politica. Dar eu cred că poziția celor trei țări, esențiale în această regiune, trebuie susținută pe plan european, și cred că, exact cum spunea și Boiko, avem o strategie: ce facem în perioada următoare. Doar întâlniri și declarații n-o să ne ajute, trebuie să avem o strategie. Și eu vreau să vă spun că cele trei țări, începând de azi, au o strategie comună și ăsta-i un lucru important” a mai spus șeful Guvernului.

Declarațiile lui Ponta vin în contextul în care România va fi reprezentată duminică, la Bruxelles, de președintele Klaus Iohannis, nu de șeful Guvernului. Până la ora transmiterii acestei știri, Palatul Cotroceni nu a avut o reacție pe această temă.

Junker: „Avem nevoie de mai multă cooperare și de un acord mai strâns între țările din regiune”

Președintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker i-a invitat duminică, la un mini-summit pe șefii de stat și de guverne din Austria, Bulgaria, Croația, Macedonia, Germania, Grecia, Ungaria, România, Serbia și Slovenia, plus organizații-cheie implicate.

Într-un interviu acordat presei germane, Juncker a declarat că vrea să obțină de la un grup de lideri UE, la summitul de duminică, un acord asupra unor măsuri pe termen scurt în gestionarea crizei migranților în Balcanii de Vest, relatează Reuters.

Îngrijorările cresc în contextul în care sute de mii de migranți sosesc în Europa, mulți din zone de război din Orientul Mijlociu, care instalează tabere în țări din Balcani, în condiții tot mai aspre, în timp ce se apropie iarna.

Juncker i-a convocat pe liderii din regiune și pe cancelarul Angela Merkel din Germania – țara care primește mai mulți refugiați decât orice alt stat UE – la discuții, duminică.

„Ei vor discuta (despre) răspunsuri operative comune, necesare de urgență, la actualele nevoi umanitare și vor decide măsuri pe termen scurt”, a declarat Juncker pentru grupul german de presă Funke, din care face parte Hamburger Abendblatt.

„Avem nevoie de mai multă cooperare și de un acord mai strâns între țările din regiune, pentru a stăpâni situația”, a spus președintele CE.

Situația migranților s-a deteriorat după ce Ungaria și-a sigilat frontierele cu Serbia și Croația, lăsând mulți imigranți blocați în alte state copleșite de aflux.

Merkel, o adevărată forță în reuniunea de duminică, urmează să pledeze pentru distribuirea migranților în cadrul UE direct din centrele de înregistrare inițiale, potrivit săptămânalului Der Spiegel.

Presa germană scrie, de asemenea, că Juncker urmează să prezinte un plan în 16 puncte în cadrul negocierilor, plan ce include și un angajament de a nu trimite migranții dintr-o țară în alta fără un acord prealabil, potrivit Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Juncker a lăudat-o în interviu pe Merkel pentru că se concentrează asupra crizei refugiaților, pe care ea catalogat-o drept cea mai mare provocare la adresa Europei, mai mare decât criza datoriei Greciei.

„Apreciez foarte mult faptul că șefa Guvernului german nu a fost abătută de la cursul său de către sondajele de opinie. Pentru că această (criză) nu este despre popularitatea pe termen scurt, ci despre substanță”, a spus el.

Germania așteaptă cel puțin 800.000 de migranți anul acesta, reprezentând aproape 1% din populația țării. Popularitatea lui Merkel a scăzut de când a deschis frontierele refugiaților sirieni, în urmă cu aproape două luni.

În podcastul ei săptămânal, Merkel a declarat că multe dintre persoanele care sosesc în Germania se vor confrunta cu dificultăți. „Pentru mulți dintre cei care vin la noi, lucrurile vor merge foarte bine. Dar va exista o parte care nu dispune de o educație bună, iar noi trebuie să ne asigurăm că ei își vor găsi repede un loc de muncă, în special tinerii”, a spus ea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Cum arată apartamentul de 2460 de metri pătrați al lui Ion Țiriac. Detaliile din interior...
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
GALERIE FOTO Comoara din pădure: o femeie a descoperit într-un hambar abandonat 50 de mașini...
Povestea emoționantă a lui Patrocle, câinele căutat de toată România. Este căutat cu disperare de...
I-a turnat zilnic soțului înălbitor în cafea. Ce s-a întâmplat cu bărbatul la scurt timp:...
La ce salariu visează o angajată care ia acum minimul pe economie. "În mână, fără...
Descoperirea secolului! Breaking news!
Dovezile găsite acasă la Alexandru Piscan, presupusul spion al rușilor: fotografii și filmări detaliate de...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
Comisia Europeană: Cote d'Or, Milka, Oreo, Ritz, Toblerone s-au vândut la preţuri mai mari în...
Un COSMONAUT de TOP este CONVINS că NU suntem singuri în Univers
UNGURII, la ani lumină de România. Deja nu se mai poate face NIMIC, totul s-a...
Locul de muncă plătit regește, cu până la 100.000 dolari pe an. Ce trebuie să...
Ireal cât au ajuns să coste sicriele și locurile de veci în 2024
Răspunsul Gabrielei Cristea pentru urmăritorii care îi spun că fetele ei nu sunt aranjate întotdeauna:...
Imagini rare cu Mădălina Ghenea din adolescență. Dovada supremă că a fost de-o frumusețe răpitoare...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Vulturii și‐au schimbat traseul de migrație pentru a evita războiul din Ucraina
×